Top

Boktips – Dubbelgångaren

Boktips – Dubbelgångaren

KOMMENTAR:
 Jag börjar ana att författaren Karin Alvtegen bland annat har Fjodor Dostojevskij som inspirationskälla. Läs gärna exempelvis hennes bok skam och du förstår vad jag menar. Fjodor Dostojevskij målar ett upp ett fascinerande personporträtt som ger en lätta rysningar! Huvudpersonen i berättelsen, Goljadkin, blir långsamt psykiskt sämre och sämre. Hans tillstånd kallas med moderna termer för psykotisk med paranoida föreställningar. Tillståndet gestaltar sig i ett ondskefullt alter ego som vill honom allt ont. Dostojevskij anser själv att det här är en av hans bästa berättelser, vilket samtiden inte tyckte när den släpptes. Nuförtiden håller hans läsare med honom, inklusive jag. Definitivt en bok som analyserats en hel del genom åren, även inom psykologin.

Fjodor Dostojevskij målar ett upp ett fascinerande personporträtt som ger en lätta rysningar!


HANDLING:
“Goljadkin är en lägre tjänsteman vid ett större ämbetsverk i Sankt Petersburg. Han känner sig förödmjukad i det starkt klassindelade samhället och drömmer orealistiskt om en högre position och mer inflytande. Hans ambitioner gäckas gång på gång och han känner sig kränkt och förnedrad. Detta resulterar i ett sjukligt sinnestillstånd där han inbillar sig möta sitt alter ego – Goljadkin den yngre – som klarar av det han själv inte förmår. Denne armbågar sig fram helt samvetslöst och gradvis tränger undan Goljadkin den äldre, som reduceras till en skygg dåre.” – Källa Adlibris

Titel: Dubbelgångaren

Författare: Fjodor Dostojevskij

Onlineshop: Adlibris och Bokus

Genre: Novell
Gavs ut: 1846

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Delningar