Top

Boktips – Den blida

Boktips – Den blida

KOMMENTAR:
 Senast Strindberg, och nu Dostojevskij. En kan tro att jag gått och blivit finsmakare, likt en vinprovare som nu kommit i kontakt med de gamla årgångarna. Nja, det är mer allmänintresse och via en litteraturlista jag råkade stöta på dessa författare. En lista vidhäftad en litteraturkurs på en av våra lands universitet. Så istället för att anmäla mig till en kurs jag inte har tid att läsa, plöjer jag igenom deras litteraturlista 🙂
Nå, nu måste jag dock säga att det inte för inte som Dostojevskij kallas “bland de absolut främste författarna!” Kan vara att mitt mycket egna skrivande och läsande nu nått den nivå som krävs för att förstå denna vackra text. För inte kan jag påstå att jag gillade någon av dessa författare på svenskan i gymnasiet. Kan lika väl vara åldern som spelar in. Mer erfarenhet ger mer anknytningspunkter kanske. Jag kommer hursomhelst absolut läsa det mesta Dostojevskij skrivit, den saken är säker!

Förmodligen den författare varenda elev på en litteratur kurs får lära känna! Jag börjar förstå varför!


HANDLING:
Den blida (Krotkaja) från 1876 publicerades i Dostojevskijs enmanstidskrift En författares dagbok, där varje nummer inväntades med spänd förväntan i samtidens Ryssland. Den korta romanen återger en förtvivlad mans monolog natten efter sin unga frus självmord, där tragedin långsamt spelas upp genom hans osammanhängande tal vid hennes bår. Berättaren är en avskedad officer, som nu arbetar som pantlånare. Han känner sig ouppskattad av omgivningen och gifter sig med en ung, fattig, men stolt kvinna och försöker genom sin dominans i förhållandet att uppnå erkännande och kärlek. Hans stränga krav får dock motsatt effekt.”Man känner bara för att gråta när man läser; det finns inte många juveler som denna inom europeisk litteratur.” ? Saltykov-Shchedrin, Dostoevsky“En av de finaste och renaste verken, som Dostojevskij någonsin har skrivit? Den blida är också det verk, där Dostojevskij porträtterat sin ‘underjordiska’ karaktärstyp som bäst. Ingen annanstans presenteras han så till fullo som en känslig och lidande människa, vars inhumanitet härstammar från en önskan efter kärlek, som har fördärvats och förvanskats genom egoism och fåfänga.” ? Joseph Frank, Dostoevsky” – Källa Adlibris

Titel: Den blida

Författare: Fjodor Dostojevskij

Onlineshop: Adlibris och Bokus

Genre: Novell
Gavs ut: 1876

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Delningar