Top

Hur hinner du läsa så mycket?

Hur hinner du läsa så mycket?

Senaste veckan har några vänner stilla undrat hur jag hinner läsa så mycket. Det korta svaret är: jag läser inte böcker, jag lyssnar på dem! Är du liksom jag, begåvad med viss simultankapacitet, så kommer du upptäcka möjligheterna att kombinera läsandet med andra göranden. Speciellt användbart ihop med tråkiga eller banala sysslor som du utför dagligen. Vissa dock, lever tätt ihop med andra, och föredrar dessutom att göra allt ihop med andra. För er som tillhör den kategorin: ni kan nog sluta läsa nu antar jag, då det här som jag ska presentera inte kommer fungera ihop med er levnadsstil. Tänkte nämligen visa lite snabbfakta på vissa vardagssysslor, och hur mycket bok/böcker man hinner läsa under tiden. Under antagandet att du kan göra vad du vill under tiden du utför en viss syssla, samt att en talbok i genomsnitt är tolv timmar:

Om du kombinerar dina vardagliga sysslor ihop med talböcker, så kan du läsa nästan 1.5 böcker i veckan!

  • Toalettbestyr (30 min/dag)   =  29%  bok/vecka
  • Diska/Städa  (20 min/dag)   =   19% bok/vecka
  • Pendla t o r   (60 min /dag)   = 59% bok/vecka
  • Tvätta            (60 min/vecka) = 8% bok/vecka
  • Jogga/Gå     (30min/dag)       = 29% bok/vecka

Där finns säker fler exempel, men bara ovan dötid ger nästan 1.5 böcker per vecka. Jag läser i snitt det dubbla per vecka – vilket innebär att jag försakar lite andra saker, bland annat TV och Internet som tidigare slukade hela 1.5 bok/vecka, dvs. runt 2.5 timmar per dag. Sist men inte minst, ingenting av ovan hade varit möjligt ifall jag skulle vara tvungen att köpa alla dessa talböcker. Det hade jag inte haft råd med. Så när prenumerationstjänster som nextory.se och storytel.se började erbjuda obegränsad läsning för en fast summa per månad, var jag inte sen att haka på.

En annan fråga, som än så länge inte ställts, är: varför läsa så mycket? Skälen kan vara många, och ni får mer än gärna berätta om era i kommentarsfältet. Mina skäl är i huvudsak tre:

  1. Jag älskar en bra historia!
  2. För att själv bli bra på att skriva!
  3. Bygga upp bloggen! (Får fler och fler besökare från folk som söker efter boktitlar.)
Med risk för att börja låta gammal, men jag har fått för mig att huvudet hålls igång bättre med böcker än med TV. Sant eller falskt vet jag inte, men det känns bättre i alla fall 🙂
Hoppas jag med detta blogginlägg inspirerat dig att läsa mer, jag kommer iallafall fortsätta diska ihop med en god talbok!
Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Delningar