Top

Scrivener – nytt sätt att skriva!

Scrivener – nytt sätt att skriva!

Erfaren nybörjare!

Nu tar jag mig väl vatten över huvudet i alla fall. Komma här o komma med en utvärdering av ett program jag nyss köpt 🙂 Vilket är sant, jag är nybörjare på Scrivener. O andra sidan har jag många års erfarenhet av program och programvaruutveckling, varför jag kan angripa det från fler perspektiv än bara som ren användare.

Ovan erfarenhet har också inneburit mycket tester och utvärderingar av programvaror. Tror mig därför snabbt kunna bilda mig en uppfattning om någonting är bra eller dåligt inom mjukvaruvärlden.
Scrivener är bra mjukvara! Så då var det sagt, end of story 🙂 Nja kanske inte riktigt så enkelt.

Något för dig?

Det kan lämpa sig bättre eller sämre att byta till Scrivener just nu. Anledningen är enkel: det skiljer sig markant från en vanlig ordbehandlare. Scrivener påminner mer om ett äldre registerprogram, eller Microsoft OneNote, som har en del likheter.

scrivener_stor

 

 

 

Klicka på bilden för full storlek.

 

 

 

 

 

Beror på var du är i din skrivarprocess!

Vi kan befinna oss i olika skeden i våra projekt. Exempel:

  • Mitt i en novell, bok eller annan längre text. Kreativiteten sprutar och tangenterna glöder. (Byt inte just nu)
  • Du är färdig med en längre historia, din ögon är trötta av evigt skrollande och du är i färd med att börja redigera din text.  (Byt nu)
  • Du har en idé, eller du känner dig inspirerad och har på känn att du har en idé. (Byt nu)

Det säger sig själv att din kreativitet och energi inte är något att dribbla med. Fortsätt skriv för glatta livet. Teknik kan du titta på senare. Annars är ju risken att du tappar energi för att du måste börja lära dig någonting nytt.

I bilden syns en historia jag skrivit som motsvarar omfånget av en bok. Runt 70000 ord fördelat på en 140 sidor i Word. Jag är färdig med själva historian, och nu återstår redigering.
Som första test importerade jag mitt stora Word dokument till Scrivener. Inledningsvis kom dokumentet in som ett – javisst ett dokument. Dvs. ingenting märkvärdigt har hänt i det skedet.
Skulle jag stanna i det läget så har jag bara börjat skönja vad Scrivener kan göra. I mitt Word dokument har jag alla scener uppdelade med tre punkter emellan. I Scrivener kunde jag därför tämligen snabbt dela upp “Word – scenerna” i Scrivener scener.
(Syns i vänsterspalten och övre fönstret)

Efter lite inställningar kan jag sen ha en editor i nedre fönstret, vilken ändrar sig beroende på vilken scen jag väljer i det övre fönstret. Samt för  varje scen finns en anteckningsmöjlighet som inte har med dokumenttexten att göra utan bara är som stöd för skrivandet. Nu är hela dokumentet uppstyckat och mycket enkelt att överblicka. Jag kan hoppa vilt mellan scenerna och korrigera och redigera. Närsomhelst kan jag med två musklick återföra det till Word som ett helt dokument!

 

Mer kommer!

Där finns mycket information om Scrivener där ute. Här kommer två bra länkar:
Guld moderskeppet kurs
Ingrid Elfbergs blogg

Längre fram, med mer kött på benen, kommer jag försöka demonstrera lite av Scrivener. För det kommer jag använda en annan liten mjukvara jag köpte härom månaden. En mjukvara för inspelning av vad jag gör på skärmen, inklusive mikrofonen. En mycket kort demo hur det kommer se ut:

 

 

Hälsningar
Sverre

Inga kommentarer

Skriv en kommentar

Delningar